Tot i que molta gent coneix el tòpic que les dones embarassades no poden/han de prendre begudes alcohòliques, sovint quan una dona es queda encinta es pregunta, quins efectes té l’alcohol sobre el fetus?, puc consumir petites dosis de begudes alcohòliques?. En aquest article es pretén donar resposta a ambdues preguntes i a aportar més informació sobre el tema.
Es pot prendre alcohol durant l’embaràs?
Nombrosos investigadors han dut a terme estudis que demostren que ingerir alcohol estant embarassada causa danys irremeiables al fetus, que es troba en ple moment de desenvolupament. Així mateix, les begudes alcohòliques ingerides durant l’embaràs poden provocar problemes de salut crònics i anomalies congènites.
L’Acadèmia Nord-Americana de Pediatria i el Col·legi Nord-Americà de Obstetres i Ginecòlegs juntament amb nombroses institucions públiques d’Estats Units, recomanen abstenir-se totalment de l’alcohol durant el període de gestació del fetus.
Perquè l’alcohol és perillós per al bebè?
Quan les persones beuen alcohol, aquest viatja pels torrents sanguinis de l’organisme arribant així a la sang, els teixits i els òrgans. Si aquesta persona està embarassada, l’alcohol arribarà al fetus de la mateixa manera, per la via sanguínia. A més, també se sap que l’alcohol es descompon de forma més lenta en el cos del bebè que en el d’una persona adulta. Per aquest motiu, l’alcohol estarà retingut molt més temps en el cos del bebè que en el de la mare. Això pot causar nombrosos problemes al fetus, que poden implicar conseqüències negatives per a tota la vida com per exemple la síndrome d’alcoholisme fetal.
Què és el Síndrome d’Alcoholisme Fetal (SAF)?
La conseqüència més greu de prendre alcohol durant l’embaràs és que el bebè desenvolupi el síndrome d’alcoholisme fetal. Aquest trastorn es caracteritza per un desenvolupament pobre per part del bebè, tant en l’úter matern com de forma posterior al naixement, deformitats facials i danys interns de l’organisme.
Alguns dels trets i característiques que solen presentar els nens que pateixen el SAF són els següents:
- Solc nasolavial llis (no hi ha plec entre el nas i la part superior del llavi).
- Cap petit
- Baix pes corporal
- Baixa alçada
- Dolenta coordinació, dificultats en el moviment i en el to muscular
- Problemes de vista i d’audició
- Problemes cardíacs, renals i ossis
- Problemes de succió i de somni
A nivell cognitiu trobem:
- Mala memòria
- Discapacitats a nivell intel·lectual
- Retards en la parla i el llenguatge
- Deficient judici i raonament
- Dificultats a l’escola
En alguns casos poden haver-hi complicacions arribant a donar-se:
- Paràlisi cerebral
- Part prematur
- Avortament o mort infantil
Alcohol, embaràs i salut mental
A més de les conseqüències físiques i cognitives que provoca la ingesta d’alcohol, també influeix en el desenvolupament de patologies i trastorns mentals. En l’actualitat, existeixen estudis que demostren que les dones embarassades que ingereixen una beguda alcohòlica per setmana tenen més possibilitats que els seus fills manifestin conductes agressives, antisocials i delictives que aquelles mares que no beuen alcohol.
Altres estudis afirmen que el fet de beure alcohol durant l’embaràs augmenta les probabilitats que els bebès manifestin conductes hiperactives, que manifestin dificultats per estar atents i que acabin tenint baixos nivells de memòria.
Estic embarassada i he estat bevent alcohol, què puc fer?
En el cas que estigui vostè embarassada i hagi consumit alcohol el primer que ha de fer és deixar de fer-ho. Procuri escollir versions no alcohòliques de les begudes que li agraden. En cas d’haver ingerit grans quantitats d’alcohol posi’s en contacte amb el seu ginecòleg o metge de referència.
Si vostè és una persona a la qual li costa deixar a un costat l’alcohol, i està embarassada o vol estar-ho pròximament ha de saber que existeixen centres especialitzats on es duen a terme programes de desintoxicació.