Durant les últimes dècades s’ha parlat molt de sobre els gossos terapèutics. És alguna cosa que s’ha anat posant de moda i és un tipus de teràpia que s’aplica en importants i reconeguts centres, clíniques i hospitals. Concretament, les teràpies que inclouen a gossos com coterapeutes es denominen Teràpia Assistida amb Animals (TAA). No obstant això, hi ha moltes coses sobre ells que es desconeixen com per exemple quins beneficis aporten, quin tipus de gossos han de ser i quines característiques han de reunir.
Com són les teràpies assistides amb animals?
La teràpia assistida amb animals de companyia és un tipus d’intervenció psicològica en la qual un animal de companyia (habitualment gossos) és incorporat com a part del tractament. L’objectiu d’aquesta teràpia és promoure i millorar funcions físiques, emocionals i cognitives. La teràpia assistida amb animals de companyia ha d’estar sempre supervisada i dirigida per professionals de la salut o de l’educació.
Com en totes les teràpies psicològiques resulta fonamental establir les dificultats i necessitats del pacient i realitzar una llista d’objectius terapèutics jerarquitzada. D’aquesta manera, no existiran mai dues teràpies iguals.
Què es treballa en aquest tipus de teràpia?
Tal com s’ha comentat prèviament, la teràpia ha de focalitzar-se en les necessitats i dificultats de cada pacient i, per tant, són individualitzades. No obstant això, existeixen 4 grans àrees que poden treballar-se amb ajuda d’aquests animals:
- Àrea Física. Inclouen totes aquelles àrees que impliquen una millora física del pacient.
- Àrea Cognitiva. Inclouen activitats que fomenten la memòria, l’atenció i el desenvolupament de l’aprenentatge del pacient.
- Àrea Emocional. Implica la millora del pacient quant a estat d’ànim i empatia.
- Àrea Social. Implica activitats dirigides a la millora de les relacions interpersonals del pacient i a la seva socialització.
Té fonament científic?
Existeixen recerques que afirmen que la presència de determinats animals de companyia s’associa a sensacions de relaxació i tranquil·litat. Aquest fet s’ha pogut comprovar pel fet que les persones quan es relaxen pot veure’s reflectit en la pressió sanguínia o en el seu ritme cardíac. El simple fet de tenir una mascota també influeix en l’augment de la interacció social.
Resulta imprescindible posar de manifest que la teràpia assistida amb animals de companyia no és una teràpia substitutòria de cap altra si no que hauria d’utilitzar-se com a teràpia complementària a aquella que s’estigui seguint.
A més, és necessari especificar que, encara que s’ha demostrat l’eficàcia d’aquest tipus de teràpia encara és una mica poc utilitzat.
Quins beneficis es poden obtenir mitjançant aquesta teràpia?
Alguns dels beneficis que els pacients poden tenir si participen en aquests tipus de teràpia són:
- Augment de l’autoestima
- Augment de la seguretat en si mateix
- Facilita la pràctica de l’empatia
- Fa augmentar els nivells d’atenció i memoria
- Superació de pors i fòbies
- Facilita l’expressió d’emocionsFacilita la relaxació i entrar en un estat de tranquil·litat
- Reducció de la sensació de solitud
- Reducció de l’ansietat i estrès
- Millora de l’estat físic