El nadal és una època de l’any màgica que els nens i els adults viuen amb gran il·lusió. Sobretot per als nens, el nadal suposa el descobriment d’un gran nombre de noves experiències i sensacions.
El fet de viure noves experiències va acompanyat de viure i sentir noves emocions. L’expectació pels regals, la incredibilitat de la màgia nadalenca i la reunificació familiar provoquen que les emocions durant el període nadalenc siguin més intenses que en la resta de l’any.
Algunes de les emocions que s’experimenten són les següents:
- Alegria, il·lusió i sorpresa, pels regals, per veure de nou a alguns familiars, etc.
- Tristesa, sobretot en els adults pels familiars que ja no estan aquí, ja sigui per defunció o perquè no pot tornar a casa per les festes.
- Gelosia, sobretot en els nens aquesta emoció aquesta a flor de pell durant el nadal ja que habitualment els nens tendeixen a comparar els regals que ha rebut ell amb els quals han rebut els nens del seu al voltant. Així que de cara als pares que tenen més d’un fill és un aspecte que no ha d’oblidar-se.
- Frustració, en cas que el nen esperi uns regals diferents als quals ha rebut.
- Apatia i descoratjament, quan finalitzen les festes i s’ha de tornar a la rutina.
Una vegada hem vist quines són les emocions més freqüents que s’experimenten durant les festes nadalenques hem de reflexionar sobre els regals. Existeixen nombrosos pares i mares que centren el període nadalenc al voltant dels regals. Des d’ Apsis recomanem que no sigui així. Més que regalar joguines recomanem regalar emocions! Els regals han de ser un afegit a la felicitat general que es viu en aquestes festes. No han de ser l’element principal ja que si la família únicament se centra en els regals, els nens l’única cosa que trauran de les festes serà el materialisme i el consumisme i no generositat i altres emocions.
D’aquesta manera, la qual cosa recomanem és que pares i mares aprofitin les vacances de nadal per aproximar-se als seus fills, per compartir experiències i per estrènyer el vincle amb ells. Suggerim incrementar més les emocions sentides que incrementar els regals, ja que a la llarga és el que més va a quedar en els nens. S’ha comprovat que la memòria dóna prioritat als records emocionals per sobre dels altres i, concretament, als records positius o que han causat sorpresa a la persona.
Per aquests motius, creiem que la millor forma que els nens visquin el nadal amb plenitud i que es portin un bon record d’ella és viure-la amb emoció. Perquè les joguines s’obliden però les emocions experimentades no ho fan.
Un important aspecte a tenir en compte és que les emocions, a part de ser sentides han de ser expressades. No podem guardar-nos les emocions per a nosaltres mateixos únicament sinó que hem d’expressar-les i compartir-les amb els altres. Tant els moments alegres com els moments de tristesa hem de compartir-los amb els altres i comentar-los.
Què poden fer els pares sobre aquest tema?. A continuació suggerim una sèrie d’aspectes que poden realitzar els pares i mares perquè en lloc de fer regals regalin emoció.
- Regalar sorpreses. Les situacions sorprenents tenen un gran impacte emocional en els nens. Per aquest motiu, recomanem fomentar les situacions sorprenents com per exemple entrar a casa i que el nen es trobi als avis i cosins allí.
- Regalar temps compartit. Durant el curs moltes vegades la rutina i el treball es mengen el nostre temps. Aprofitem les vacances de nadal per compartir temps amb els nens fent alguna activitat que els agradi.
- Activitats somiades. Moltes vegades els nens desitgen realitzar activitats que per falta de temps o disponibilitat durant el curs no poden fer-se. Realitzar una activitat que sigui especial per a ell ho omplirà d’il·lusió i alegria, serà un regal que no oblidarà. Algunes de les activitats que suggerim són: anar a patinar sobre gel, muntar a cavall, tirar-se en trineu, anar a veure algun espectacle o simplement anar a algun lloc a berenar en família.
- Ensenyar-los a rebre però també a donar. Tan important és rebre com donar, per això també creiem que l’època nadalenca és ideal perquè els nens aprenguin a compartir tant joguines com a emocions.
- Agrair. El nadal també és un període ideal per adonar-nos de lo afortunats que som. Així, recomanem que sigui un tema del que es parli en família, i que tots en conjunt dediquin un moment a donar gràcies pel que es té. Una bona activitat a realitzar amb els nens és fer-los que escriguin una carta d’agraïment, ja sigui als reis mags o en general.