El món de la discapacitat habitualment és desconegut per la majoria de les persones. Normalment, qui no té familiars ni amics amb algun tipus de deficiència sovint es fa un embolic entre conceptes com a minusvalidesa, discapacitat i deficiència. Per aquest motiu, el present article va dirigit a aquestes persones i a intentar aclarir una mica la situació en la qual es troben les persones amb discapacitat.
Deficiència
Les deficiències són totes les pèrdues o anormalitats, permanents o temporals, d’una estructura o funció fisiològica, anatòmica o psicològica. La deficiència és un trastorn orgànic que provoca una limitació funcional en la vida diària.
Tipus de deficiències:
– Físiques: per exemple amputacions, pèrdues de mobilitat o malalties cròniques.
– Sensorials: dificultats en algun dels sentits, visió o audició són les més freqüents.
– Psíquiques: són les que presenten les persones amb malalties o trastorns mentals.
Discapacitat
La discapacitat s’ha definit com “tota restricció o absència deguda a una deficiència, de la capacitat de realitzar una activitat en la forma o dins del marge considerat normal per a l’ésser humà”. A més, aquesta pot ser temporal o permanent, reversible o irreversible. Es tracta d’una limitació funcional, conseqüència d’una deficiència, que es manifesta en la vida quotidiana.
Resulta molt important puntualitzar que la discapacitat es té, la persona “no és” discapacitada, sinó que “està” discapacitada.
Tipus de discapacitat:
- De mobilitat o desplaçament
- De relació o conducta
- De comunicación
Actualment s’està redefinint el terme discapacitat, i es planteja l’entendre-ho com a falta d’adequació entre la persona i el seu entorn, més que com una conseqüència de la deficiència de les persones. Així, s’entendria la discapacitat com la dificultat a adaptar-se a la vida quotidiana per les dificultats existents a nivell arquitectònic, social, etc.
Minusvalidesa
La minusvalidesa es defineix com a situació desventajosa per a una persona a conseqüència d’una deficiència o d’una discapacitat, que limita o impedeix l’acompliment d’un rol normatiu en funció de la seva edat, sexe, nivell socioeconòmic, factors culturals, etc.
Així doncs, la minusvalidesa no només es produeix pel desavantatge de la persona a l’hora de complir un rol o dur a terme una acció deguda a la deficiència o discapacitat sinó que també es produeix per la resposta de la societat cap a la situació d’aquesta persona. La societat actua de diferent manera en funció de si les deficiències són visibles o no i si els desavantatges són greus o lleugeres.
Les definicions del present article s’han extret de la classificació proposta per la Organizació Mundial de la Salut (OMS) y del article “Aplicación de la terminología propuesta por la Clasificación Internacional de Deficiencias, Discapacidades y Minusvalías” de Gutiérrez, Emmanuelle.