Tant en l’actualitat com en temps anteriors, el dormir ha estat un tema conflictiu per a algunes persones. Dins de l’àmbit del somni, existeixen una gran heterogeneïtat de perfils. Des de la persona que es dorm en 5 segons i que tolera la llum i qualsevol tipus de soroll, fins a la persona que li costa caure dormit i no pot fer-ho mai ni amb un raig de llum ni amb una mica de soroll.
Tot i que cadascun té els seus hàbits i rutines, tots hauríem de dormir entre 7 i 8 hores al dia per poder rendir bé a l’endemà. No obstant, la majoria de persones dormen un nombre d’hores molt inferior a l’anteriorment esmentat. Hem de diferenciar a les persones que dormen poques hores perquè tenen altres coses de fer (treball, oci, etc.) de les persones que es fiquen al llit a les 22:00h i no es dormen fins a passades tres o més hores. Aquest article va dirigit a aquestes persones, que tot i que intenten adormir-se, i posen tot el seu ímpetu, no ho aconsegueixen.
A continuació, proposem 9 claus per aconseguir evitar l’insomni de conciliació i tenir hàbits de son que ens condueixin a una millor qualitat de vida. Si una vegada aplicades totes les claus que més a baix s’especifiquen es continuen tenint problemes relacionats amb la son resultaria necessari acudir a un especialista.
- Aixecar-se cada dia a la mateixa hora i ficar-se al llit només quan s’estigui somnolent.
- Donar-se un bany calent abans de ficar-se al llit.
- No prendre estimulants (cafè, cacau, coca-cua…).
- No prendre alcohol almenys 6 hores abans de ficar-se al llit.
- Deixar passar dues hores després del sopar abans de ficar-se al llit.
- Mantenir una temperatura constant a l’habitació (18-22 ºC).
- Evitar soroll i llum excessives.
- No utilitzar el llit per a activitats alienes al somni (oci, estudiar, veure la TV, etc.).
- Escoltar música suau o llegir abans de ficar-se al llit.