Avui dia existeixen nombrosos nens i nenes als quals els costa mantenir el control dels seus impulsos. Això, pot ser que formi part de la simptomatologia d’alguna patologia o, per contra, pot ser que simplement formi part del seu caràcter. Sigui el cas que sigui en aquest article us presentem una tècnica d’autocontrol que poden aplicar els nens i nenes a partir dels 4 anys. Es tracta de “La roda del poder”.
Com funciona?
El funcionament de la roda del poder és senzill. Es tracta que el nen o nena construeixi la seva pròpia roda, posant opcions realistes i factibles d’opcions a les quals pot recórrer quan s’enfadi, es posi nerviós o s’estressi. D’aquesta manera, el nen haurà de reflexionar sobre com actua quan es posa nerviós i quines coses li anirien bé per a relaxar-se.
Aquí els pares, mares o professionals poden tenir un paper clau suggerint opcions que podrien anar-li bé al nen. Es tracta que al nen li agradin les opcions que acordin, que les vegi factibles i que es comprometi a executar la que li toqui.
Una vegada construïda, la roda del poder pot enganxar-se a la porta de la nevera o en algun lloc visible i accessible perquè sigui fàcil recórrer a ella en moments de conflicte.
Quan sorgeixi algun conflicte en el qual el nen o nena s’enfadi, perdi els papers, no pugui tolerar la frustració, senti ira, estigui estressat, etc. Es recurrirà a la roda del poder i es triarà una de les opcions. Pot enganxar-se-li una espècie de ruleta perquè sigui l’atzar qui triï l’opció o pot ser el propi nen qui decideixi el que triarà. Això pot determinar-se en funció de les necessitats de cada nen o nena. Així, una vegada triada l’activitat a realitzar el nen o nena ha de posar-se a això deixant a un costat el conflicte que ha sorgit. Més tard s’haurà de parlar del succeït i que el nen o nena exterioritzi els seus sentiments i que s’esplaï.
Depenent del context en el qual el nen o nena tingui més conflictes pot construir-se una roda del poder per a casa, per a l’escola o per a ambdues.
Quin objectiu té?
Els objectius són varis:
- Quan el nen construeixi la roda del poder l’objectiu és que reflexioni tant sobre les situacions en les quals sol enfadar-se tant de les possibles solucions que pot posar en la roda. A pesar que els pares i professionals poden aportar idees haurà de ser el nen qui decideixi què posar en la roda ja que així augmentem el seu compromís amb la tècnica.
- Que el nen aprengui a ser conscient de quan s’enfada o quan sent ira i aprengui a parar. En realitat, en això es basa l’autocontrol, a identificar el sentiment de ràbia o ira i a saber detenir el teu cos.
- El tercer objectiu és que una vegada el nen ha après a controlar la seva ràbia i ira que faci una altra activitat amb la finalitat de distreure’s i no tornar al conflicte i també amb la finalitat de reflexionar sobre el succeït.
En resum, l’objectiu primordial és que el nen aprengui a parar, distreure’s i així en definitiva autocontrolar-se.
Exemple
Imaginem que en Pau té 7 anys. En Pau està jugant amb la seva germana María a casa a un joc i resulta que s’acaba la partida i ell ha perdut. En Pau es comença a enfadar i vol insultar i pegar a María. No obstant això, en lloc de fer això va a la cuina on està la roda del poder (també la mare li pot suggerir anar a la cuina a la roda del poder si ell no hagués sabut tenir el control de frenar). Allà tira la ruleta i li toca la casella de “ignorar-ho”. Ara s’esforçarà per ignorar la situació conflictiva. Més tard es podrà parlar del succeït i expressar sentiments, però almenys de moment en Pau ha sabut autocontrolar-se.