La paciència és una qualitat que no tothom disposa. No obstant això, la part positiva de l’assumpte és que tothom pot entrenar-la, practicar-la i així, arribar a desenvolupar-la. Amb l’arribada de les noves tecnologies i el que això implica (videojocs, mòbil, Tauleta, xarxes socials, etc.) la generació Z (els nascuts a partir de 1996) ha conviscut durant la seva infància, preadolescència i adolescència amb els nous gadgets i amb la nova manera d’interactuar entre persones el que no ha permès desenvolupar la paciència.
Les xarxes socials i els videojocs es caracteritzen pel sistema de gratificació immediata (igual que en les drogues per l’alliberament constant de dopamina en el cervell). Així, tot en les xarxes socials està ple d’estímuls visuals atractius i que canvien cada pocs segons. El fet d’haver conviscut amb aquests aparells des de la infància, en moltes ocasions a impedit el desenvolupament d’una capacitat tan fonamental com és la paciència. D’aquesta manera, als nens i nenes d’avui dia moltes vegades els avorreixen els jocs de taula o altres activitats en els quals els estímuls no són tan potents i canviants.
Això no ocorre només amb els nens i nenes de l’actualitat, si no que també ocorre amb els adults. Ens hem acostumat a viure en un món i una societat que exigeix tot al moment, enviaments express que t’arriben a casa l’endemà, pel·lícules i sèries que pots veure al moment i no has d’esperar durant una setmana al fet que el donin programat per la tele com antigament, etc. No obstant això, els adults d’avui dia no van créixer en un món d’aquestes característiques, sinó que s’ho han trobat en arribar a l’edat adulta. Això suposa una gran diferència. És per aquests motius que a continuació us recomanem una sèrie d’activitats perquè els vostres fills o filles desenvolupin la paciència:
- Fer puzles
- Jugar a construccions
- Jocs de motricitat fina que impliquin precisió
- Cuinar i seguir receptes
- Acolorir mandales
- Jocs de taula: parxís, oca, monopoli, escacs, etc.
- Fer jardineria: conrear coses fàcils com fer l’experiment de les llenties per exemple.
- Fer manualitats amb elements naturals: exemple pintar pedres amb pintura, recollir fulles seques i utilitzar-les.
Amb aquestes activitats no sols potenciarem el desenvolupament de la paciència dels nostres fills i filles, sinó que també contribuirem al desenvolupament de la creativitat i la imaginació.
Perquè és important el desenvolupament de la paciència?
Hem parlat de l’important que és desenvolupar la paciència i apartar als nens i nenes de les xarxes socials i la nova tecnologia. No obstant això, no s’ha explicat el perquè d’aquesta importància. A continuació, aportem alguns punts clau que aporta la paciència en els nens i nenes:
- Tolerància. Quan un disposa de paciència pot desenvolupar tolerància i adaptació cap a persones i situacions.
- Comprensió. Una persona que té paciència pot dedicar temps a les coses per a arribar a comprendre-les.
- Optimisme. Les persones pacients poden esperar i suportar de millor manera les situacions, obtenint un punt de vista més positiu.
- Serenitat. Els nens i nenes amb paciència també podran gaudir de tranquil·litat i serenitat.
- Capacitat de reflexió. Aquells que disposin de més paciència podran reflexionar més sobre alguns assumptes i prendre decisions amb més deteniment. Sovint les persones que no gaudeixen de paciència són més impulsives i volen respostes més ràpides.