Actualment, s’estima que entre un 3 i un 7% de la població infanto-juvenil espanyola pateix el Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH). Aquesta estimació posiciona al TDAH com el trastorn neurobiològic més comú en els nens. Per aquest motiu, es valora la importància que té el fet de conèixer aquest trastorn, bàsicament per la freqüència amb la qual podem trobar-nos-ho.
Quin tipus de tractament s’ha de dur a terme?
El tractament psicològic en el TDAH és necessari en els tres nivells del trastorn (tant si és lleu, moderat o greu). No obstant això, és important destacar que el tractament farmacològic pot ser necessari únicament si el TDAH és moderat o greu.
Així doncs, en el cas que ens trobem amb un TDAH lleu, el tractament que s’aplicarà serà únicament psicològic. En canvi, en el cas que ens trobem davant un TDAH moderat o greu el tractament serà combinat (psicològic i farmacològic).
Perquè medicar al meu fill que pateix TDAH?
Medicar o no al nen amb TDAH sempre és una decisió que prenen els pares. No obstant, si que és cert que en el cas que el nen pateixi un TDAH moderat o greu el psiquiatre i el psicòleg solen recomanar la medicació.
El perquè de la medicació té una explicació molt senzilla. Si un nen amb un TDAH accentuat no pren medicació resulta gairebé impossible que escolti i que aconsegueixi concentrar-se. Per aquest motiu, seria molt difícil aplicar cap tipus de teràpia psicològica. En canvi, si el nen que pateix TDAH es pren la medicació podrà estar prou calmat i atent com per poder escoltar i entendre les directrius o la informació que se li proporcioni durant el tractament psicològic.
Objectius del tractament farmacològic:
- Reduir la simptomatologia del TDAH
- Reduir els símptomes comòrbids
- Reduir el risc de complicacions
Quants anys ha de tenir el meu fill per poder-ho medicar?
Resulta important tenir en compte que els nens han de tenir almenys 6 anys perquè puguin ser medicats.
Quins medicaments existeixen en l’actualitat pel TDAH?
En l’actualitat, existeixen tres principis actius que s’han validat com a fàrmacs eficaços pel TDAH: el metilfenidat, la lisdexamfetamina i la atomoxetina.
- METILFENIDAT: a partir d’aquest principi actiu s’han sintetitzat diversos fàrmacs entre els quals existeixen algunes diferències.
- Metilfenidat d’alliberació immediata. s’administra dues o tres vegades al dia (esmorzar, menjar, sopar) i dura durant unes 3 – 4 hores. El medicament comença a fer efecte quan és ingerit. Econòmicament, es tracta del més barat. El nom comercial d’aquest fàrmac és Rubifén.
- Metilfenidat d’alliberació perllongada amb tecnologia osmòtica. s’administra una única dosi al matí i és eficaç durant tot el dia. Aquest fàrmac té una durada de 12 hores. Important: no s’ha de mastegar, fragmentar ni triturar. El nom comercial d’aquest fàrmac és Concerta.
- Metilfenidat d’alliberació perllongada amb tecnologia pellets. S’administra en una única dosi al matí (en ocasions serà necessària una segona dosi al mig dia). Aquest fàrmac té una durada d’unes 8 hores. El funcionament del medicament es basa en que un cop és ingerit s’allibera el 50% i el 50% restant s’allibera al llarg del dia. Per aquest motiu l’efecte dura al llarg del dia. En aquest cas sí es pot obrir la càpsula i prendre el contingut acompanyat d’algun líquid. El nom comercial d’aquest fàrmac és el Medikinet.
- Metilfenidat d’alliberació immediata 30% i alliberació modificada 70%. S’administra una única dosi al matí i dura al voltant de 8 hores. En aquest cas també es pot obrir la càpsula i prendre’s el contingut acompanyat de líquid. El funcionament d’aquest fàrmac es basa en que al moment s’allibera el 30% del fàrmac i al llarg del dia es va alliberant el restant 70%. El nom comercial d’aquest fàrmac és Equasym.
- LISDEXAMFETAMINA: s’administra una única dosi al matí i dura al voltant de 13 hores. Es pot obrir la càpsula i prendre el contingut amb líquid. El nom comercial d’aquest fàrmac és Elvanse.
- ATOMOXETINA: s’administra una única dosi al matí (en casos concrets s’administra a la nit). No té efecte immediat, triga 3-4 hores a fer efecte. El nom comercial d’aquest fàrmac és Strattera.
Quins efectes secundaris pot comportar la medicació?
Segons el tipus de fàrmac que s’esculli es podran manifestar uns efectes secundaris o uns altres.
- METILFENIDAT:
- Anorèxia, nàusees, pèrdua de l’apetit
- Efectes sobre el creixement
- Insomni
- Vertigen o cefalees
- Moviments involuntaris, tics
- Pèrdua de l’espontaneïtat, disfòria, agitació
- Irritabilitat
- Efecte rebot
- LISDEXAMFETAMINA
- Inquietud, irritabilitat, ansietat
- Hiperactivitat psicomotora
- Insomni
- Anorèxia
- Cefalees
- Taquicàrdia, hipertensió
- Dolor abdominal
- Disminució de la libido
- ATOMOXETINA
- Anorèxia, nàusees
- Dolor abdominal
- Efectes sobre el creixement
- Somnolència
- Vertigen o cefalees
- Ideació i/o comportaments suïcides
- Hepatotoxicitat
Resulta important tenir en compte que aquests efectes adversos no tenen perquè manifestar-se en tots els casos, ni amb la mateixa freqüència ni amb la mateixa intensitat. No obstant això, sí és important conèixer-los per si arribessin a donar-se.