Resulta obvi pensar que les discussions de parella influeixen en l’estat anímic dels fills. Aquestes baralles afecten negativament al comportament i a l’estat emocional dels nens provocant freqüentment sentiments de tristesa i d’inseguretat.
Perquè els conflictes de parella afecten més a uns nens que a uns altres?
Un estudi de la universitat de Leicester (Regne Unit) va investigar perquè les discussions parentals afecten més a uns nens que a uns altres. La conclusió a la qual van arribar els investigadors va ser que els nens tenien més probabilitats de presentar problemes de conducta quan s’atribuïen a si mateixos la culpa de les disputes dels progenitors.
Aquests investigadors també afirmen que si es dóna el cas en el qual el nen o l’adolescent es sent amenaçat o si anticipa una possible ruptura marital és probable que desenvolupi problemàtica a nivell emocional.
Quina repercussió tenen les baralles parentals en funció de l’edat del nen?
- 0-18 MESOS: el nen encara no ha desenvolupat el llenguatge i en conseqüència no és capaç de parlar sobre com se sent. Per aquest motiu, el nen sol mostrar-se irritable i nerviós, sobretot després de la discussió. A més, els nens d’aquesta edat solen presentar problemes en relació al somni (per agafar el son i també solen despertar-se a la meitat de la nit).
- 18 MESOS – 3 ANYS: en aquesta edat els nens ja comencen a ser més conscients de les possibles repercussions que tenen els seus actes. Per això, amb freqüència al moment de la baralla els nens poden posar-se a xisclar o a plorar amb la finalitat de cridar l’atenció dels seus pares i que aquests deixin la discussió a un costat.
- A partir de 3 ANYS: a partir dels tres anys els nens ja comencen a forjar una estabilitat en les seves rutines i en la seva llar. Si les baralles parentals trenquen aquesta estabilitat, el nen pot sentir-se amenaçat i desprotegit. Per aquest motiu, en algunes ocasions és habitual que els nens facin una regressió a etapes anteriors, manifestant conductes que ja tenien superades com per exemple, fer-se pipí al llit, xuclar-se el dit o esperar a que li donin de menjar en lloc de menjar per si mateix.
Com solucionar-ho?
Les discussions i baralles entre els membres de la parella són una cosa del més freqüent. No obstant, els pares han d’aprendre a controlar aquestes baralles, han d’aprendre a gestionar de forma pacífica els conflictes i a arribar a acords mutus. Si es donés el cas que els fills presenciessin un episodi de baralla molt forta entre els seus pares el primer que cal fer en finalitzar la disputa és tranquil·litzar als fills. Els pares han de comunicar-se amb els nens o joves i explicar-los que tots dos pares tenen opinions diferents i que per aquest motiu s’han posat una mica nerviosos, però que no per això deixen d’estimar-se o s’estimen menys. Tot i que de vegades resulta difícil, és important que la parella intenti parlar de les seves diferències ells sols i no en presència dels fills.
En el cas en el qual les discussions siguin molt fortes i que els pares manquin d’eines per solucionar-les seria convenient acudir a un especialista. L’assistència a sessions amb un professional pot aportar als pares el fet d’aprendre estratègies de criança positives i tècniques de resolució de conflictes.