Origen de l’Efecte Flynn
James R. Flynn, cèlebre investigador de la Universitat de Otago, Nova Zelanda, va realitzar diversos estudis amb l’objectiu de demostrar la seva teoria que la intel·ligència depèn en gran mesura dels factors ambientals, dels factors externs a les persones.
No obstant això, el terme de “Efecte Flynn” va ser creat per Richard Hernstein i Charles Murray al recollir els estudis i resultats de les recerques de Flynn i formular les seves pròpies conclusions.
En què consisteix l’Efecte Flynn?
L’Efecte Flynn és el fenomen que es produeix de forma global en augmentar el quocient intel·lectual de les persones de generació en generació.
Des de principis del segle XX, James R. Flynn en les seves recerques ha analitzat tests d’intel·ligència de, aproximadament, vint-i-quatre països i ha posat de manifest que les puntuacions s’incrementen 3 punts per dècada. Aquest fenomen observat en primer lloc per Flynn ha estat confirmat amb gairebé 30 anys de seguiment en nombrosos països. En forma d’exemple podria afirmar-se que l’Efecte Flynn confirma que un nen obtindrà uns 10 punts més que els seus pares a la mateixa edat en un test d’intel·ligència.
Tot i així, resulta necessari puntualitzar que els nostres avantpassats no eren menys intel·ligents que nosaltres, sinó que la seva intel·ligència estava lligada a la realitat del dia a dia i a aspectes més concrets i no tan abstractes.
Resulta important aclarir que l’Efecte Flynn es produeix en observar el quocient intel·lectual de forma global, però en analitzar-ho detalladament, s’observa que l’efecte és veritablement notable en les puntuacions pertanyents a la intel·ligència fluïda. La intel·ligència fluïda fa referència a la capacitat per adaptar-se i resoldre problemes nous o fer front de forma satisfactòria a situacions inesperades.
A pesar que l’Efecte Flynn és un fenomen que es dóna a nivell mundial, s’ha observat que sembla produir-se en major mesura en les poblacions amb nivell socioeconòmic baix. Aquest fet contribueix a afirmar que la intel·ligència es relaciona amb els factors ambientals.
Perquè es produeix l’Efecte Flynn?
A partir del descobriment de l’Efecte Flynn han estat múltiples les explicacions que s’han donat sobre aquest tema. El que sí és clar és que al donar-se un augment en les puntuacions dels tests d’intel·ligència tan veloç, les explicacions han de recaure en factors ambientals i no genètics. Alguns factors causants d’aquest fenomen podrien ser els següents:
- Millora en la nutrició.
- Avanços tecnològics i científics.
- Millores en els aspectes acadèmics (escolarització).
- Avanços mèdics.
- Augment de l’estimulació de l’ambient.
- Familiaritat
La intel·ligència va a seguir creixent de forma exponencial?
Pot afirmar-se que el fenomen de l’Efecte Flynn es va donar especialment al llarg del segle XX. No pot afirmar-se de moment que la seva continuïtat duri durant el segle XXI. A més, existeix un gran corrent que afirma que l’Efecte Flynn no continuarà durant aquest nou segle.