Des de fa anys existeix la tendència de posar deures en acabar el curs. Els nens i nenes es passen tot el curs escolar treballant i fent tasques i en acabar-ho, els mestres i mestres els recomanen una llista de llibres i quaderns d’activitats per realitzar durant l’estiu.
Existeix gran ambivalència sobre si els deures d’estiu són convenients per als nens o nenes o no. D’una banda, hi ha qui defensa que els nens necessiten desconnectar, que l’anhelada època de vacances no està per seguir treballant i estar pendent de les tasques. Els pares i mestres que defensen aquesta posició també opinen que els estudiants, hagin fet un bon o mal curs, també tenen dret a gaudir uns dies de llibertat total.
D’altra banda, també existeix la posició contrària que defensa que durant els dos mesos i mitjà de vacances que gaudeixen els nens hi ha temps per a tot. Els pares i mestres que defensen aquesta posició afirmen que si la família s’organitza bé, hi ha temps per desconnectar i divertir-se però també per exercitar la ment amb activitats cognitives.
Nombrosos mestres exposen que els deures d’estiu no haurien de ser obligatoris, sinó una recomanació a aquells alumnes als qui no els ha anat bé el curs. Així, més que uns deures haurien de ser activitats per compensar o reforçar els conceptes que l’alumne ha trobat difícils durant el curs anterior. Això permetria que l’estudiant igualés els seus coneixements respecte als seus companys.
Als alumnes als qui els ha anat bé el curs i les seves qualificacions han estat correctes es desaconsella la realització de tasques acadèmiques durant l’estiu ja que podran recuperar l’hàbit i adaptar-se a la rutina durant les dues primeres setmanes del curs que solen dedicar-se especialment a això.
Els pares sovint solen preocupar-se sobre si se’ls oblidarà, als seus fills, l’après durant el curs. Però des de Apsis volem aclarir que no fer deures escolars durant l’estiu no hauria de ser sinònim de no aprendre coses noves. Per aquest motiu, realitzem una sèrie de propostes alternatives que poden servir tant per als alumnes als quals els ha anat bé el curs com para els que no. L’única diferència entre els dos tipus d’alumnes és que per al segon, a més de les dinàmiques tasques que proposem a continuació també recomanem repassar els conceptes acadèmics que s’han treballat durant el curs.
Propostes alternatives
A través de tasques com les quals descrivim a continuació no solament es poden aprendre coses noves, sinó que també es posen en pràctica i es reforça l’après a l’escola durant el curs. Les descrites a continuació són alguns exemples, però recomanem la màxima creativitat per pensar més diferents.
- Fer la llista de la compra, anar al supermercat, pagar i explicar el canvi.
- Escriure postals a companys de classe i/o a familiars.
- Fer experiments amb elements quotidians.
- Visitar exposicions o museus divertits.
- Començar a col·leccionar alguna cosa i informar-se i documentar-se sobre això.
- Representar petites obres de teatre.
- Escriure un diari de vacances.
- Observar la naturalesa, flora i fauna.
- Avorrir-se per fomentar la creativitat i la imaginació.
Així, creiem que els deures d’estiu no van tan dirigits als fills com als pares. Des de Apsis recomanem a les mares i pares que aprofitin el temps de vacances, no per estar damunt dels seus fills pel que fa als deures escolars o activitats acadèmiques, sinó que dediquin temps per estar sols amb els seus fills, divertir-se junts i així, fomentar els llaços afectius i la confiança entre ells.