Què són les habilitats socials?
Les habilitats socials són un conjunt de capacitats relacionades amb el contacte interpersonal, la solució de problemes, la comunicació i la gestió soci-emocional. Aquestes capacitats s’aprenen al llarg de la vida de forma indirecta. És a dir, a pesar que no ens adonem ja des de nens els adults ens guien i ens ensenyen. D’aquesta manera, aprenem a comunicar-nos de forma assertiva, a escoltar als altres, a interpretar signes de comunicació no verbal, etc.
Les habilitats socials són el conjunt de capacitats i estratègies de les quals disposem les persones per comportar-nos de forma adaptativa i efectiva amb les persones i el context social del nostre entorn.
A continuació parlarem sobre els tipus d’habilitats socials existents.
Habilitats socials bàsiques
Algunes de les habilitats socials que més bàsiques són les següents:
- Iniciar una conversa
- Escoltar
- Formular una pregunta
- Presentar-se
- Realitzar un compliment
- Donar les gràcies i demanar les coses per favor
- Presentar a unes altres persones
Habilitats socials complexes
Les habilitats socials complexes són aquelles capacitats que sovint són més difícils d’adquirir o requereixen un esforç més elevat a nivell d’introspecció.
- Empatia. Capacitat per posar-se en el lloc de l’altra persona i veure les coses des de la seva perspectiva.
- Assertivitat. Capacitat de comunicar-se de forma sincera i directa dient el que es vol dir, sense ferir els sentiments de les persones del voltant però sí defensant els drets d’un mateix.
- Escolta activa. La capacitat d’escoltar la tenim gairebé totes les persones. No obstant això, la capacitat de l’escolta activa implica a més d’escoltar donar transmetre al parlant que s’està escoltant. Un exemple seria anar assentint amb el cap mentre l’altre està parlant, un altre seria anar dient, clar, doncs si, tens raó, i frases d’aquest estil.
- Intel·ligència emocional. Es tracta de l’habilitat social d’una persona per saber controlar i expressar emocions i reconèixer-les i diferenciar-les. Un aspecte molt important també és controlar els nostres pensaments a través de les emocions que sentim.
- Habilitat per comunicar el que sentim. No guardar-nos tot el que sentim i pensem sinó expressar-ho als altres.
- Capacitat de reconeixement. L’habilitat per reconèixer els errors que es cometen és indispensable per aprendre i seguir creixent.
- Capacitat negociadora. Resulta molt important desenvolupar una bona capacitat comunicativa que permeti negociar davant les diferents situacions que poden presentar-se. Ja des de petits al pati del col·legi els nens han de negociar amb els seus amics el joc al que volen jugar per exemple.
- Capacitat de definir un problema i buscar diferents solucions. Encara que aquest punt sembli que es tracta d’alguna cosa senzill no ho és. Sobretot ocorre amb els nens impulsius que abans de pensar actuen. Resulta molt important deixar-los clar que davant un problema no han d’actuar impulsivament sinó que han de valorar totes les possibilitats de solució que té i escollir la més adequada.
- Reconeixement i defensa dels drets personals i aliens. Aquest punt és molt important ja que si no tinguéssim aquesta capacitat sovint la gent s’aprofitaria de nosaltres i ens estarien prenent el pèl tot el dia. Resulta imprescindible educar als nens en valors i en drets que tenen tant ells com les persones de la seva al voltant. Així mateix, s’hauria d’educar que han de defensar-los de forma adequada.
- Interpretació de la comunicació no verbal. Un altre aspecte important per relacionar-se és entendre i interpretar el que ens està transmetent l’altre. Així, hem de saber interpretar quan l’altre vol parlar, quan a l’un altre li avorreix el que estàs dient, etc. Resulta important aprendre a respectar els torns de parla.
Perquè serveixen les habilitats socials?
Les habilitats socials són el conjunt de capacitats que ens permeten relacionar-nos de forma adequada amb els altres. Per aquest motiu, són habilitats necessàries en qualsevol context en el qual hagin persones (família, treball, escola, al carrer, etc.). Resulta molt important anar aprenent i desenvolupant aquestes habilitats des de petits ja que no es poden adquirir d’un dia per a un altre i són imprescindibles si volem viure en societat.
Quan es produeix un dèficit en les habilitats socials
Es parla de dèficit en habilitats socials quan el nen o nena té alguna dificultat en algun dels punts esmentats anteriorment. Per aquest motiu, dins de cada dèficit en habilitats socials el grau de dificultat vària molt d’un nen a un altre ja que pot ocórrer que a un nen li costi únicament una d’aquestes capacitats que són imprescindibles per relacionar-nos i pot ser que un altre present dificultat en més d’una d’aquestes capacitats.
Com es resol el dèficit en habilitats socials?
Des de Apsis recomanem acudir a un especialista que avaluï a fons la situació i que també valori les funcions cognitives del nen o nena. Així, es pretén obtenir la informació necessària sobre els punts forts i febles del nen. Una vegada realitzada la valoració i confirmat el dèficit en habilitats socials (especificant quins són les capacitats de les quals no disposa el nen o nena) s’haurà d’iniciar el tractament.
Quant al tractament, l’ideal seria combinar sessions de teràpia individual (on es treballin els aspectes que més li costin al nen de forma individualitzada) i sessions de teràpia grupal (on el nen o nena pugui posar en pràctica l’après en la sessió individual en un context estructurat i també que pugui aprendre de les noves situacions que poden sorgir en context de grup).