L’esbarjo ha estat definit com: “l’interval entre classes a les escoles perquè els nens es distreguin o descansin”. No obstant, s’ha demostrat que l’hora del pati resulta ser molt més que això.
Sovint els adults tendeixen a infravalorar l’esbarjo. Simplement consideren que és un interval de temps destinat a que els nens descansin i no li concedeixen la importància que realment té. Tot i això, s’ha demostrat que la coneguda com “hora del pati” té nombrosos i valuosos beneficis en el desenvolupament tant físic com a psíquic dels nens.
Un dels beneficis de l’esbarjo és que aquest permet al nen fer front per primera vegada als seus iguals en absència dels seus pares. Aquest fet, provoca que el nen desenvolupi determinades habilitats socials (com l’afectivitat i l’empatia) necessàries per a una correcta interacció amb els altres.
Un segon benefici que aporta l’esbarjo als nens és el poder desenvolupar la imaginació i la creativitat. Durant el descans, els nens tendeixen a agrupar-se per inventar jocs o per jugar a jocs de rol, en els quals cada nen ha d’exercir un determinat paper.
D’altra banda, també s’ha observat que l’hora del pati és necessària per relaxar la ment i consolidar els aprenentatges. La ment dels nens es passa llargues hores fent elevats esforços per estar concentrada i per aprendre. Per aquest motiu, també li convé descansar i despreocupar-se durant un interval de temps.
Els punts anteriorment esmentats es confirmen a través d’una recerca duta a terme pel col·legi de medicina Albert Einstein de Nova York, en la qual s’observa que el temps d’esbarjo és directament proporcional al bon comportament i a l’aprenentatge dels alumnes.
Així doncs, recomanem als pares no passar per alt l’hora de l’esbarjo quan els preguntin als seus fills què tal els ha anat el col·legi. Els nens tendeixen a ometre informació relacionada amb l’hora del pati perquè és el seu moment d’intimitat a l’escola. Preguntant-los sobre l’esbarjo, els pares podran obtenir important informació sobre els seus fills. Concretament, els pares podran obtenir la informació necessària per detectar els possibles problemes i les necessitats dels nens així com també sobre la manera de relacionar-se i comportar-se amb els altres.