És sabut que l’esport presenta nombrosos beneficis per a la nostra salut, tant física com mental. No obstant això, ens preguntem: què succeeix en el cas dels nens?, l’esport té els mateixos beneficis que en els adults?. La resposta és negativa. L’exercici físic comporta considerables beneficis en la infància també, però aquests són diferents dels quals es donen en l’edat adulta.
En aquest article es presenten els aspectes positius que practicar esport implica i algunes qüestions a tenir en compte en l’inici a l’activitat esportiva dels nens i adolescents.
Beneficis
Els beneficis que aporta l’esport, concretament durant l’etapa de la infància i de l’adolescència, són els següents:
- Els ajuda a superar la timidesa i a desenvolupar les seves habilitats socials ja que han d’obrir-se als altres.
- Els serveix com a ingrés a la societat ja que han de seguir unes regles pautades. El fet d’haver de complir unes normes també contribueix a l’autoregulació del nen, a aprendre a frenar impulsos excessius.
- Afavoreix l’autonomia del nen, ja que es tracta d’un àmbit en el qual es troben sols (en absència dels pares).
- En el cas de l’esport en equip, els ensenya a ser menys individualistes, més empàtics i més col·laboradors ja que han de jugar amb altres persones i han de respectar a les figures d’autoritat.
- A nivell físic els ajuda a desenvolupar la força dels músculs i a coordinar els moviments. A més, també millora la seva flexibilitat i agilitat. D’aquesta manera, també afavoreix a un correcte creixement del nen.
- Estimula la higiene i la salut (evitant l’obesitat, prevenció d’osteoporosi, prevenció de diabetis tipus II).
- Contribueix a una sensació de benestar mental ja que genera endorfines (neurotransmisors cerebrals anomenats “les hormones de la felicitat”) .
- Millora la seva autoestima ja que se sent valorat pels altres.
- Els ensenya que han de complir amb una sèrie de responsabilitats i obligacions.
Aspectes a tenir en compte
Tot i que l’exercici físic afavoreix el desenvolupament personal, físic i emocional dels nens, existeixen una sèrie de consideracions a tenir en compte.
- Una de les coses més importants a tenir en compte és que l’esport ha de convertir-se en una pràctica divertida per al nen. Per aquest motiu, no podem forçar al nen a practicar esport quan no ho desitja. Els nens o adolescents han d’entrenar de forma lúdica, evitant que suposi cap tipus de sofriment o sacrifici.
- És bo que l’esport escollit sigui de caràcter competitiu però sempre dins d’uns límits. Resulta important inculcar al nen alguns valors com el respecte, el companyerisme i el saber perdre per així evitar futures frustracions.
- Resulta convenient guiar i ajudar al menor en l’elecció de la pràctica esportiva ja que aquesta ha d’estar d’acord amb les qualitats i amb la constitució corporal del nen.
- És important explicar al nen que prèviament a l’exercici físic ha de realitzar-se un escalfament amb l’objectiu de prevenir lesions. Així mateix, també han de realitzar-se estiraments en finalitzar la sessió d’entrenament.