Des de fa innombrables anys s’ha parlat de la possible relació existent entre cos i ment. Així, al llarg del temps nombrosos personatges han parlat d’aquesta connexió com per exemple Descartes o Hipòcrates. La recerca i la literatura corroboren aquesta connexió. No obstant, encara avui dia es desconeixen alguns aspectes sobre com nostra ment pot influir de forma directa en el nostre cos.
Relacions existents entre els sistemes de l’organisme
Estem davant un fenomen molt complex i extens que es podria resumir en la següent simple afirmació: “els processos mentals influeixen en l’estat del nostre cos”. No obstant això, amb l’objectiu d’aclarir i facilitar la comprensió d’aquest fenomen a continuació s’explicaran els sistemes del nostre organisme que estan implicats en el vincle que s’estableix mort-cos.
- Ment (Sistema Nerviós). Aquest sistema és l’encarregat de captar, emmagatzemar i evocar conceptes, idees o pensaments i els correlaciona entre ells. A més, és l’encarregat de coordinar els moviments i els sentits de la persona. És un gran discriminador d’estímuls i s’encarrega de processos i fenòmens complexos com la memòria, l’atenció, el raonament i la intel·ligència.
- Sistema Endocrí. Es tracta del sistema que s’encarrega de gestionar els diferents processos corporals mitjançant les hormones. Aquest sistema s’encarrega de processos com el creixement cel·lular o la regeneració de cèl·lules.
- Sistema Immunològic. És el sistema que proporciona defenses al cos. És el que permet que el nostre organisme pugui defensar-se davant malalties, virus, bacteris o agents patògens. Mitjançant una sèrie de passos i elements, aquest sistema és capaç de combatre i destruir organismes infecciosos invasors amb l’objectiu d’evitar que danyin el nostre cos.
Tots els sistemes esmentats anteriorment estan relacionats i s’influeixen entre si. No obstant això, ha d’afirmar-se que la relació més directa és la que s’estableix entre el sistema nerviós (ment) i el sistema immunològic.
Què és la psiconeuroimmunologia?
La psiconeuroimmunologia és la ciència que estudia la interacció bidireccional que existeix entre la psique (ment i emocions), sistema nerviós, sistema endocrí i sistema immunològic.
La salut i la malaltia, vistes des del punt de vista de la psiconeuroimmunologia, ja no poden ser vistes des de la lògica reduccionista i mecanicista que considerava al cos com una màquina i a la malaltia com les avaries d’aquesta màquina. D’aquesta manera, el paradigma de les malalties canvia en dos sentits. En primer lloc, s’afirma que els processos mentals influeixen en gran manera en el nostre sistema immunològic de manera que determinats aspectes psicològics poden augmentar la predisposició a patir malalties de qualsevol tipus. En segon lloc, també ha de considerar-se un altre punt de vista com el de les persones que ja estan malaltes o que posseeixen un diagnòstic d’una malaltia crònica. L’estat d’aquestes persones depèn en gran manera de l’estat psicològic en el qual es trobin. Per tant, determinats processos psicològics poden provocar que una persona amb una malaltia crònica viva més anys o que ho faci amb una major qualitat de vida.
Factors psicològics que influeixen al Sistema immunològic
A pesar que la psiconeuroimmunologia és una disciplina molt recent, diversos investigadors han estudiat alguns dels factors psicològics que influeixen de forma directa al sistema immunitari. Entre molts es troben els següents:
- Estrès crònic. L’estrès, quan es dóna de forma perllongada resulta ser una característica desadaptativa. El que provoca és que el sistema immunitari es deprimeixi i els glòbuls blancs deixin de fer la seva funció. Per aquest motiu, alhora provocarà que el nostre organisme sigui més propens a agafar malalties.
– Sentiments, emocions o estats d’ànim. S’ha arribat a la conclusió que les persones que perceben els problemes com un repte o com una oportunitat per al canvi i són optimistes presenten uns estils de afrontament que contribueixen a mantenir o millorar el seu estat de salut. - Relacions interpersonals. Les persones que posseeixen una xarxa social extensa i propera, és a dir, que estan envoltades de familiars o amics propers que els proporcionen ajuda i sentiments d’alegria i companyia posseeixen un estat immunològic superior (major activitat immunològica) que les persones que viuen en solitud.
- Les característiques de la personalitat que s’han relacionat amb efectes immunològics deficitaris són les següents: estilo pessimista, baixa motivació, inflexibilitat mental i negació.
5 formes de millorar el funcionament psiconeuroimmunològic
1. Realitzar exercici físic amb freqüència.
2. Intentar mantenir sempre un estat d’ànim positiu.
3. Practicar tècniques de relaxació o mindfulness.
4. Mantenir una dieta equilibrada.
5. Alta qualitat de somni.
6. Suport social.